Hoofdpijn Netwerk Noord

Hoofdpijn Netwerk Noord

Hoofdpijn Netwerk Noord is een nieuwe initiatief in Noord Nederland waarin het hoofdpijn centrum van het Martini Ziekenhuis, huisartsen en fysiotherapeuten uit de regio samenwerken om de patiëntenzorg voor mensen met hoofdpijn te verbeteren. Onze collega Ralph Lases is door het sollicitatie proces gekomen een een van de therapeuten die deel mag nemen in dit netwerk!

 

Hoofdpijn is een complex probleem. Iedereen krijgt er ooit in zijn leven mee te maken, een op de twee mensen heeft wel eens last van hoofdpijn. Gelukkig is dit geen reden tot zorg en neemt de hoofdpijn snel weer af. Maar hoofdpijn kan het leven ook behoorlijk beïnvloeden. Zware hoofdpijn, regelmatig terug kerende hoofdpijn is erg vervelend en voor veel mensen rede voor het zoeken van hulp.

 

De international headache society (IHS) stelt richtlijnen op voor de classificatie van hoofdpijn. Er zijn meer dan 130 soorten hoofdpijn waarbij er drie hoofd categorieën zijn, ook wel primaire hoofdpijn genoemd. De andere vormen vallen onder secundaire hoofdpijn.

 

Deze primaire hoofdpijn worden niet aantoonbaar beïnvloed door andere aandoeningen of invloeden van buiten het lichaam. Vormen van primaire hoofdpijn zijn clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn en migraine.

Clusterhoofdpijn komt (gelukkig) weinig voor. Dit is een zeer heftige vorm van hoofdpijn aan een kant van het hoofd, rond het oog. De pijn komt in aanvallen en duurt meestal 15 minuten tot 3 uren. Meerdere aanvallen per dag komt voor, tot soms wel 8 keer per dag.

Spanningshoofdpijn komt daarentegen veel voor. Anders dan het woord suggereert wordt het zeker niet altijd door spanning veroorzaakt. De pijn zit vaak aan beide zijden van het hoofd, als een band gevoel.

Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Dit kan een halve dag tot maximaal drie dagen duren. De pijn is vaak bonzend aan een kant van het hoofd. Vaak is er sprake van misselijkheid en overgeven, overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Voor afgaand aan de aanval hebben mensen last van aura’s, vlekken zien of dat het gezichtsbeeld vervormd.

 

Secundaire hoofdpijn komt juist door externe factoren, voorbeelden hier van zijn nekklachten, medicijngebruik. De secundaire hoofdpijn die veroorzaakt word door nekklachten noemen we ook wel ‘cervicogene’ hoofdpijn.

 

De fysiotherapeuten binnen het Hoofdpijn Netwerk Noord zijn gespecialiseerd in het diagnostiseren van de verschillende soorten hoofdpijn en de behandeling hier van. Ralph heeft naast zijn Master manuele therapie nog een verdere verdieping gedaan in nek, hals, kaak en aangezicht klachten met zijn Master orofaciale therapie.

 

Heeft u hoofdpijn? En wil u graag advies van Ralph wat hij voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 050-2110966

 

hoofdpijn inter-fysio

hoofdpijn inter-fysio